Kaymakamlık Stajı Hakkında Her Şey

KAYMAKAMLIK STAJI.jpg

Kaymakamlık Stajı Hakkında Her Şey

Mülakatları tamamladınız ve artık siz de resmen kaymakam adayı oldunuz. Peki bundan sonra ne olacak? Kaymakamlık adaylığınız boyunca sizi hangi süreçler bekliyor? Sizler için bütün süreci en basit haliyle anlatmaya çalıştık:

Mülakatlarda başarılı olduktan ve nihai başarı listesi açıklandıktan sonra Bakanlığın kaymakam adaylarından istediği belgeleri süresinde teslim etmelisiniz. Görevlerinize başlamak için yine başlangıçta 4 il tercih yapılmalıdır. Bütün bu evrak işlerini hallettikten sonra sizler 3 yıllık bir staj dönemi bekliyor. Bunları sıralamak gerekirse;

  • 2 ay İl Merkez Stajı
  • 3 ay Kaymakam Refikliği Stajı
  • 2 ay Mülkiye Müfettişi Refakatinde Staj
  • 4 ay Bakanlık Merkez Stajı (Dil Kursu)
  • 12 ay Yurtdışı Stajı
  • 9 ay Kaymakam Vekilliği Stajı
  • 4 ay Kaymakamlık Kursu 

Bu noktada ise Bakanlığın bu kursların süresi ve sırasını duruma göre değiştirebileceğini, stajlardan bir kısmını kaldırabileceğini veya yeni stajlar ekleyebileceğini unutmamalısınız. Öyleyse stajların ayrıntılarına bir bakalım: 

1. İl Merkez Stajı

İl merkez stajında belirlenen valilik, Bakanlık birimleri, il özel idaresi ve il belediyesinde bizzat valinin  gözetimi altında çalışacaksınız. İkinci haftada ise Ankara’da yurtiçi uyum eğitiminiz olacak. Bu noktada sizden istenen hizmetlerin işleyişini öğrenmeniz ve bir rapor halinde sunmanız olacaktır. Başlar başlamaz adınıza oluşturulan staj dosyanıza da vali ya da görevlendirdiği vali yardımcısı tarafından performansınız hakkında yazılar girilir. Burada değerlendirmeler yapılır.

2. Kaymakam Refikliği Stajı

Bu noktada 1,5 ay bir kaymakam, 1,5 ay da başka bir kaymakam olmak üzere iki kaymakamla çalışacaksınız. Bu noktada kaymakamın karşılaştığı sorunlar, görev ve yetkileri yakından inceleme fırsatınız olacak. Her iki stajınızın da sonunda deneyimlerinizi paylaşacağınız bir rapor sunmakla yükümlüsünüz.

3. Mülkiye Müfettişi Refakatinde Staj

2 ay süren bu stajda ise bir mülkiye müfettişinin refakatiyle il ve ilçe teftiş, inceleme ve soruşturma işlerini yakından takip etme şansı bulursunuz. 2 ayın sonunda refakat sırasında edindiğiniz tecrübeleri rapor olarak sunmak zorundasınız. Ayrıca mülkiye müfettişi de aynı şekilde kendi değerlendirmelerini hem genel müdürlüğe hem de bağlı olduğunuz valiliğe rapor olarak iletir.

4. Bakanlık Merkez Stajı (Dil Kursu) 

Yurtdışı eğitimine gitmeden önce yabancı dil ağırlıklı bir eğitimden geçersiniz. Son haftada yurtdışı stajınız ile ilgili olarak bir uyum programı düzenlenir. Bu noktada herhangi bir rapor ya da sınav durumu yönetmelikte yer almamaktadır.

5. Yurtdışı Stajı

Yüksek lisans veya bilginizi arttırmak amacıyla 12 ay süreyle yurtdışında bulunursunuz. Bu süre zarfında, dil eğitiminizi tamamlarsınız. Daha sonra uygulamaları yerinde görmek ve incelemelerde bulunmak amacıyla mesleki eğitimler de almaya devam edersiniz. Başlangıçta Bakanlıkça verilen tez konularıyla ilgili hem eğitim aldığınız dilde hem de Türkçe tez hazırlamak da zorunludur. Dil eğitimi sırasında başarısız olursanız yahut davranışlarınız ve tutumlarınızda bir uygunsuzluk tespit edilirse Türkiye’ye geri çağırılırsınız ve disiplin işlemleriniz başlar.

6.Kaymakam Vekilliği Stajı

Şimdi gerçekten kaymakamlık mesleğine ilk adımlarınızı atmaya başlayabilirsiniz. Kaymakam vekilliğinde boş kalan kaymakamlık makamlarına kaymakam vekili olarak atanırsınız. Bir valinin gözetimi altında halkla olan ilişkinizden kılık kıyafetinizin uygunluğuna kadar birçok açıdan değerlendirilir, staj dosyanıza değerlendirmeler yazılır.

7. Kaymakamlık Kursu

Bütün stajınızın son düzlüğündesiniz artık. Şimdi sıra Genel Müdürlüğün kararıyla başlatılan kurs programına çağırılabilirsiniz. Bunun için staj dosyanızın olumlu raporlanması, tezinizin başarıyla tamamlanması, stajınızı makul sürelerde tamamlamış olmanız gerekmektedir. 2,5 yılın sonunda şartları sağladığınız takdirde kaymakamlık kursuna çağırılırsınız. Eğer şartları sağlamamışsanız bir sonraki kurs açılana kadar bulunduğunuz valilikte stajınızı yapmaya devam edersiniz.

Kursta kamu yönetimi seminer ve konferanslarıyla birlikte panel, açık oturum, geziler düzenlenir. Kaymakamlık Kursunun sonunda en az üç sorunun sorulduğu bir sözlü sınava tabi tutulursunuz. 100 üzerinden 60 ve üstü alırsanız başarılı olarak geçersiniz.

Özel Durumlar

  1. Kaymakamlık stajınız boyunca başta da belirtildiği gibi stajlarınızın birebir bu sıra, düzen ve süre içerisinde olacağı garanti değildir. Gerekirse diğer kamu kurum ve kuruluşlarında staja tabi tutulabilirsiniz.
  2. Valiliklerde daha uzun süre kalmanız halinde valiliğin belirlediği bir hizmet biriminde göreve başlayabilirsiniz.
  3. Tüm bu raporlar ve staj dosyaları haricinde bir de “Kaymakamlık Tezi” yazmak zorundasınız. Bu noktada size bir tez konusu verilir ve Genel Müdürlükten bir danışman aracılığıyla tez yazım süreciniz hakkında yardımcı olunur. Tez bittikten sonra soru cevap usulü tezler değerlendirilir. Buna göre tezler başarılı ya da başarısız olarak sınıflandırılır. Tezi başarısız olan adaylar bir ay süre içinde ikinci kez tezlerini sunmak zorundadır.
  4. Kaymakamlık adaylığınıza yönetmelikte geçen sebeplerden ötürü son verildiği takdirde memuriyetle ilişiği kesilebilir. Daha önce memur olarak asaleti tasdik edilmiş olan ve 2 yıl içinde kaymakam adayı olarak asaleti tasdik edilmemiş olanlar Bakanlığın merkez ya da taşra teşkilatında Genel İdare Hizmetleri sınıfına atanır. 
  5. Kursu başarıyla tamamlayanlar kura yöntemi ile atanır. Sıralamada ilk üçe giren adaylar listedeki ilçelerden istediklerini seçerler.

Bu makalemizde mülakatta başarılı olan kaymakam adaylarının staj süreci hakkında bilgi vermeye çalıştık. Kaymakam adayı olacak veya olan bütün dostlarımıza başarılar diliyoruz.

İlgilenebileceğiniz Eğitimler

KAYMAKAMLIK ONLINE EĞİTİM

Başlangıç Tarihi:
4 MAYIS 2024
Süre:
285 + 285 + 120 Saat
9800TL