HAKİMLİK SINAV SONUÇLARININ HESAPLANMASI - HAKİMLİK MÜLAKATINA NASIL KALINIR?

hakimlik geribildirim.jpeg

HAKİMLİK SINAV SONUÇLARININ HESAPLANMASI - HAKİMLİK SINAV PUANININ HESAPLANMASI - HAKİMLİK MÜLAKATINA NASIL KALINIR?

Yılın her zamanında fazlasıyla karşılaştığımız hakimlik puan hesaplama ve mülakata kalma süreci sorularına bir cevap üretmek adına bu yazımızı hazırlamak zorundaydık. Hakimlik puan hesaplama süreci tüm detaylarıyla nasıldır ve mülakata nasıl kalınır, takip edelim.

Hakimlik sınavının bölümleri ve her bir bölümdeki soru sayısı aşağıdaki gibidir. 

  • Genel Kültür ve Genel Yetenek Testinde 30 Soru,
  • Ortak Alan Testi 35 Soru
  • İdari Yargı - Adli Yargı - Adli Yargı Avukatlıktan Geçiş testlerinde de 35'er soru bulunmaktadır.

Burada listelenen her bir test kendi içerisinde değerlendirmeye alınacaktır. Değerlendirmede yanlış cevaplar dikkate alınmaz, yalnızca doğru cevaplar değerlendirilir. 

Genel Kültür ve Genel Yetenek (GKGY) Testi 20 Puan üzerinden, diğer tüm testlerin toplamı 80 puan üzerinden olacak şekilde hesaplamaya dahil edilir. GKGY testinin (30 soru) içerisindeki konular kendi içerisinde eşit puanla, diğer 70 soruyu oluşturan testlerin konuları kendi içerisinde eşit puanlanarak hesaplanır. Yani Ortak Alan ve Adli Yargı toplamı 11 alt test (İdari Yargı toplamı 10 alt test) ve GKGY'de 5 alt test bulunur. Her bir alt test için adayların puanları ayrı ayrı hesaplanır. Sınava giren adayların ham puanları kullanılarak her alt test için ortalama ve standart sapma değeri bulunur. Ve bu değerlere göre de STANDART PUAN değeri hesaplanır. 

ÖSYM'nin paylaştığı verilere göre STANDART PUAN hesaplaması şu şekildedir:

STANDART PUAN  = 50 + 10*((Adayın Doğru Sayısı - Ortalama)/STANDART SAPMA)

Standart puan hesaplamasının mantığı, adayın bir alt testte ortalamadan ne kadar uzaklaştığıyla ilgilidir. Temel mantık, bir alt testte ortalamanın düşük olması durumunda, o alt testte daha fazla puan edinileceğinin bilinmesidir. Bu formülle daha fazla ilerlemeden önce STANDART SAPMA nasıl hesaplanır buna bakalım. Bir örnek üzerinden gidersek; İş Hukuku alt testinin standart sapmasını bulalım. Diyelim ki 5 kişi sınava girdi. İş Hukuku'nda 5 Soru geliyor. Sınava girenlerin tamamının doğru sayılarını topladığımız zaman diyelim ki elimizde 15 doğru sayısı olsun. 5'e (yani katılımcı sayısına) böldüğümüz zaman 3 rakamını elde ederiz ki bu da bize İş Hukuku alt testinin doğru sayısının ortalamasını verir. Sonrasında, her bir adayın doğru sayısı ortalama doğru sayısından çıkartılır ve aradaki fark bulunur. Bu farkların karesi alınır ve sonrasında çıkan değerler toplanır. Ortaya çıkan Toplam değeri, toplam katılımcı sayısının 1 eksiğine bölünür. Ortaya çıkan sayısının karekökü alınır ve bu çıkan değer standart sapmadır. 

Bu yazımızla ilgili görüşlerinizi destek@yakinegitim.com üzerinden mail olarak sunabilirsiniz. 

Hakimlik Sınavı Puan Hesaplama Robotumuz için aşağıdaki bağlantıyı kullanabilirsiniz. 

https://www.yakinegitim.com/hakimlik-sinavi-puan-hesaplama

Hakimlik hazırlık sürecinizde başarılar diliyoruz. 



hakimlik geribildirim.jpeg

İlgilenebileceğiniz Eğitimler

ONLINE ADLİ HAKİMLİK | ERKEN KAYIT

Başlangıç Tarihi:
10 MAYIS 2024
Süre:
485 + 485 + 140 Saat
17400TL

ONLINE İDARİ HAKİMLİK | ERKEN KAYIT

Başlangıç Tarihi:
10 MAYIS 2024
Süre:
485 + 485 + 140 Saat
17400TL

İlginizi Çekebilecek Makaleler