Hakim Yardımcılığı Aşamaları

Hakim Yardımcılığı Aşamaları (7 Mayıs 2024 tarihli yönetmelik ile)

  • Başvuru ve Atama: Hâkim yardımcılığına giriş için yazılı yarışma sınavı ve mülakatta başarılı olmak gerekir. Sınavda başarılı olanlar, tercihleri ve sınav puanları dikkate alınarak Adalet Bakanlığı tarafından adalet komisyonlarının bulunduğu yerlere atanırlar.

  • Eğitim ve Görev Süresi: Programın toplam süresi üç yıldır. Bu üç yıl üç ana dönemden oluşur:

    1. Temel Eğitim (3 ay): Atandıktan sonra herkes önce Türkiye Adalet Akademisi’ndeki temel eğitime alınır. Burada mesleğin etik ilkeleri, hukuk bilgisi ve adalet anlayışı gibi temel konular öğretilir.

    2. Görev Dönemi (30 ay): Temel eğitimden sonra hâkim yardımcıları çeşitli mahkemeler ve cumhuriyet başsavcılıklarında fiilen çalışırlar. Bu görev süresinde iki kez, ikişer aylık ara eğitim için tekrar Akademi’ye dönerler. Mahkemelerdeki rotasyonlar, gelecekte hâkimlik veya savcılık tercihine göre belirlenir ve farklı hukuk dallarında deneyim kazanmayı hedefler.

    3. Son Eğitim (3 ay): Görev dönemini tamamlayanlar yeniden Akademi’ye döner ve son eğitimi alırlar. Bu eğitim, pratiği pekiştirip mesleğe hazır hâle gelmelerini sağlar.

  • Değerlendirme: Her dönem sonunda yazılı ve sözlü değerlendirmeler yapılır. Görev döneminde yapılan iş ve işlemler, eğitici hâkim ve savcılar tarafından takip edilerek puanlanır. Başarı şartlarını sağlayanlar hâkimlik veya cumhuriyet savcılığına atanırlar.

Bu süreçte amaç; hukuk bilgisi ve uygulama tecrübesi yüksek, tarafsızlık ve adalet duygusu gelişmiş, etik ilkelere bağlı hâkimler yetiştirmektir

İlgilenebileceğiniz Eğitimler

ONLINE ADLİ HAKİMLİK | ERKEN KAYIT

Başlangıç Tarihi:
29 TEMMUZ 2025
Süre:
485 + 485 + 140 Saat
30800TL

ONLINE İDARİ HAKİMLİK | ERKEN KAYIT

Başlangıç Tarihi:
29 TEMMUZ 2025
Süre:
485 + 485 + 140 Saat
30800TL

İlginizi Çekebilecek Makaleler