Avukatlıktan Adli Yargı Hakimlik Sınavına Başvuru Süreci

hakimlik geribildirim.jpeg

AVUKATLIKTAN HAKİMLİK SINAVINA GİRİŞ ŞARTLARI.jpg

Avukatlıktan Adli Yargı Hakim ve Savcılığa Geçiş Süreci


Halihazırda avukat olan ve Adli Yargı Hakim ve Savcılık sınavına girmek isteyen adaylar sınav süreci hakkında bilgi sahibi olmak istiyor. Avukatların Adli Yargı Hakim ve Savcılık sınavına ilişkin bütün sorularını yanıtlamaya çalışacağız:

1. Avukatlık Mesleğinden Adli Yargı Hakim ve Savcılık Sınavına Girebilir miyim?

Adalet Bakanlığı’nın kılavuzunda yer alan bilgilere göre,

  1. Eğer siz de avukatlık mesleğinde sınav tarihine kadar en az üç yıl çalışmışsanız(yemin tarihinden itibaren);
  2. Sınavın yapıldığı yılın ocak ayından itibaren 45 yaşını doldurmadıysanız;
  3. Türk vatandaşıysanız;
  4. Askerlikle ilişiğiniz yoksa;
  5. Bugüne kadar hakimlik ve savcılık mesleğine uygun davranışlar sergilediyseniz ve kamu haklarından yasaklı değilseniz;
  6. Ayrıca kılavuzda belirtilen suçlardan birini işlemediyseniz;

Avukatlık mesleğinden Adli Yargı Hakim ve Savcılık sınavına girebilirsiniz.

2. Adli Yargı Hakim ve Savcılık Sınavına Nasıl Başvurabilirim?

Adaylar, ÖSYM’nin Aday İşlemleri Sistemi’ne TC kimlik numaranız ve şifrenizle birlikte giriş yaparak yahut başvuru merkezlerinden birine giderek başvuru sürecinizi başlatabilirsiniz. Başvuru yaptıktan sonra ÖSYM’nin ana sayfasında yer alan “ödemeler” üzerinden banka kartı/ kredi kartı ile ödemenizi gerçekleştirmeyi unutmayın! Başvurunuzu kaçırdıysanız geç başvuru tarihi 18.11.2021!

3. Ödemeyi Gerçekleştirdikten Sonra Yapmanız Gereken Şeyler Nelerdir?

Adaylar başvurularını tamamladıktan sonra içerisinde bulundukları özel durum sebebiyle bir dizi işlem de yapmaları gerekmektedir. Öncelikli olarak hemen şu adresten Avukatlık Mesleğinden Adli Yargı Hakim ve Savcı Adaylığı Yazılı Yarışma Sınavı Başvuru Formunu doldurmalısınız: http://www.pgm.adalet.gov.tr/ (Form 16 Kasım itibariyle eklenecektir.)

Bu noktada dikkat etmeniz gereken en önemli husus bilgilerinizi doğru ve eksiksiz girmek olacaktır. Bilgilerinizi yanlış yahut eksik girmeniz durumunda sorumluluk doğrudan size ait olacak; hatta bütün haklarınızı kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya kalabileceksiniz. Ayrıca sınav tarihine kadar yemin tarihinden itibaren en az 3 yıldır avukatlık mesleğinde çalıştığınızı da ispatlamanız gerekmekte. Fiili süreyi hesaplarken başlangıç olarak yemin tarihi, bitiş olarak da sınav tarihi baz alınmaktadır. Bu aşamada ise serbest avukatlık yahut kamuda avukatlık yapan adayların hizmet süresini belirlemek amacıyla çeşitli belgeler istenmektedir. Peki bu belgeler nelerdir?

3.1. Serbest Avukatlar İçin Hakimlik Sınavına Giriş Sürecinde Yapılması Gerekenler

Öncelikli olarak kayıtlı olduğunuz barodan baro yönetim kurulu kararının aslını almalısınız. Burada en çok dikkat edilmesi gereken nokta barodan almanız gereken belgeyi zamanında almak olacaktır. Dolayısıyla başvuru tarihinden önce belgelerinizi tamamlamanız faydalı olacaktır. Eğer ki baroya kayıtlı olduğunuz süre zarfında bir kurum veya kuruluşta çalışmışsanız o kurum veya kuruluştan hizmet döküm belgesi almalısınız. Bu noktada dikkat etmeniz gereken en önemli husus belgede unvanınız, çalışma başlangıç tarihiniz; çalışmanız bitmişse çalışmanızın bitiş tarihi mutlaka yer almalıdır.

3.2. Kamuda Avukatlık Yapanlar veya Hukuk Müşavirleri İçin Hakimlik Sınavına Giriş Sürecinde Yapılması Gerekenler

Burada da mutlaka avukatlık ruhsatnamenizin bir örneğini ve çalıştığınız kurumdan ya da kurumlardan bir hizmet belgesinin aslını bulundurmanız gerekiyor.

Ayrıca hem serbest avukatlar hem de kamuda avukatlık yapanlar veya hukuk müşavirleri arasında erkek adayların askerlik ile ilişiği olmadığını gösterir belgelerini de bulundurmaları gerekiyor.

3.3. Hakimlik Sınavına Başvuru Sürecinde Evraklarımı Nasıl Göndereceğim?

Çok basit. Kılavuzda yer alan tarihler içerisinde şu adresten belgelerinizi göndermeniz yeterli olacaktır: https://isealimkariyerkapisi.cbiko.gov.tr/


Avukatlıktan Adli Yargı Hakim ve Savcılığa geçiş yapmak isteyen adaylara sınav sürecinde karşılaşacakları bütün durumları anlatmaya çalıştık. Bundan sonraki süreçte bütün adaylara başarılar diliyoruz!


4. Kaynakça


https://adaylik.adalet.gov.tr/Resimler/11102021124725-26-aralik-2021-sinav-ilanipdf.pdf

https://pgm.adalet.gov.tr/Home/SayfaDetay/avukatlik-mesleginden-adli-yargi-h-kim-ve-savci-adayligina-gecis-yazili-yarisma-sinavi


hakimlik geribildirim.jpeg

İlgilenebileceğiniz Eğitimler

ONLINE ADLİ HAKİMLİK | ERKEN KAYIT

Başlangıç Tarihi:
22 MART 2024
Süre:
485 + 485 + 140 Saat
17400TL

ONLINE İDARİ HAKİMLİK | ERKEN KAYIT

Başlangıç Tarihi:
22 MART 2024
Süre:
485 + 485 + 140 Saat
17400TL

İlginizi Çekebilecek Makaleler