2021 HAKİMLİK MÜLAKATI OTURUMU

Hakimlik Mülakat Sonuçları Ne Zaman Açıklanır? Hakimlik Mülakat Süreci Nasıldır? Nasıl Hakimlik Mülakatı Hakkında Her Şey

Bu yazımızda sizlere Hakimlik Mülakatı Hakkında bilinenleri açıklamaya çalışacağız. Bilindiği üzere Hakimlik Sınavına girdikten sonra adli yargı, idari yargı ve adli yargı- avukatlıktan geçiş sınavlarının baraj puanlarının üstünde bir puanla sınav süreci aşıldıktan sonra Hakimlik Mülakatına kalmaya hak kazanırsınız. Hakimlik Sınavı Sonuç Belgesinde MÜLAKATA KALMAYA HAK KAZANDINIZ ifadesini görmenizle beraber artık mülakat sürecine yönelik bir düşünüş içerisine girmeniz gerekmektedir. 

Hakimlik Mülakat Yeri Neresidir?

Sınavın tamamlanmasını takiben ortalama 2.5 ay içerisinde mülakat aşaması başlamaktadır. Adli Yargı, İdari Yargı ve Avukatlık- Adli Yargıdan mülakata kalan aday adaylarının tarihsel dönem aralıklarında gruplanarak mülakata çağrılmaktadırlar. Hakimlik Mülakatı Dikmen Hakimevi ya da Gölbaşı Hakimevi'nde yapılabilmektedir. Sınava girilen yılın döneminde mülakat yeri değişebilir. 

Hakimlik Mülakat Heyeti'nde kimler vardır? 

7 üyeli Hakimlik Mülakat Komisyonunda aşağıdaki gibidir:

  • Bakan Yardımcısı
  • Tektiş Kurulu Başkanı
  • Ceza İşleri Müdürü
  • Hukuk İşleri Müdürü
  • Personel Genel Müdürü
  • HSK Genel Sekreteri
  • TAA Danışma Kurulundan Seçilen Bir Üye 

Hakimlik Mülakatında Temelde Neler Ölçülür?

Hakimlik Mülakatında aday adayının Muhakeme Gücünü, İfade Yeteneğini, Genel ve Fiziki Görünümü (Mesleğe uygunluğu anlamında), yetenek ve kültürü, çağdaş ve bilimsel gelişmelere açıklığı ölçülür. 

Hakimlik Mülakat Sonuçları Nasıl Değerlendirilir?

Yukarıda belirtilen 4 ölçüm alanının her biri 20'şer puan olarak değerlendirilir. Yazılı yarışma puanın yüzde 70'i, mülakat puanının yüzde 30'u toplanarak nihai liste sıralaması oluşturulur.

Hakimlik Mülakatında Sorulan Sorular Nasıldır?

İçerik anlamında CMK, HMK, İYUK gibi Usul Hukuku kanunları; 1982 Anayasası, Ceza Hukuku, Medeni Hukuk, Ticaret Hukuku, Borçlar Hukuku, İcra İflas Hukuku ve İş Hukuku kanunları gibi maddi kanunlar; bu kapsamdaki güncel mevzuat değişiklikleri ve güncel gelişmeler ve yargı gündemi konusunda çalışmalar yapılmalıdır. Örnek soruları aşağıdaki gibi maddeleyebiliriz: 

  • Kamu Davasının Ertelenme Şartlarını sayınız.
  • Hakimin Reddi sebeplerini sayınız.
  • Ağır Ceza Mahkemesi kararında yer alan unsurları sayınız.
  • CMK kapsamında Gaiplik kavramını açıklayınız.
  • Meşru Müdafaa kavramını açıklayınız.
  • İddianamenin İadesini açıklayınız.
  • Borcun Kaynakları nelerdir, açıklayınız.

Heyecanı yatıştırmak ve bir geçiş sağlamak amacıyla bazı genel kültür soruları da sorulabilir. Bu tip sorular CV'nizde belirttiğiniz ya da o anda gelişen sizler hakkında alınan bir bilgiyle ilişkili olabilir. 

Hakimlik Mülakatında Kıyafet ve Duruş Nasıl Olmalı?

Bu konudaki detayları bu sayfanın sonundaki video üzerinden takip edebilirsiniz. 

hakimlik mülakat sonuçları ne zaman açıklanır.jpg

Peki, 2021 yılı Hakimlik Mülakat Sonuçları Ne Zaman Açıklanacak? 

Geçtiğimiz yıllara nazaran, 2021 yılında gerçekleştirilen Hakimlik Sınavı için Hakimlik Mülakat Sonuçlarının daha erken açıklanmasını beklemekteyiz. Geçtiğimiz yıllarda gerçekleşen Hakimlik Sınavının tarihi ile sonuç açıklanma tarihi kıyaslaması doğru bir analiz yöntemi olmayacaktır. Mülakat sonuçlarını daha iyi analiz etmek için en azından son birkaç yılın Hakimlik Sınavı Tarihi - Hakimlik Mülakatına Çağrılan Kişi Sayısı - Hakimlik Mülakatlarının Başlama Tarihi - Hakimlik Mülakatlarının Tamamlanma Tarihi - Hakimlik Mülakatlarının Sonuç Açıklanma Tarihi alanlarını içeren 5 sütunlu bir tabloyu görmek, geliştirilecek bir yorum için daha doğru bir veri setini oluşturacaktır. 2022 yılının başı itibariyle planlandığı gibi Hakimlik mülakatlarının hızlı bir şekilde tamamlanması Hakimlik Mülakat Sonuçlarının açıklanma tarihi anlamında bir gösterge olabilir. Sonuç olarak, 2021 Hakimlik Mülakat sonuçlarının kısa bir süre içerisinde açıklanabileceğini temenni etmekteyiz.  

Bakan Bey, bir TV programında bu konuda sorulan soruya istinaden Hakimlik Mülakatının 2022 Kurban Bayramından önce açıklanacağını belirtmiştir. Sonuçların açıklanmasını beklemekteyiz. 

Yakın Eğitim Youtube Video

İlgilenebileceğiniz Eğitimler

ONLINE ADLİ HAKİMLİK | ERKEN KAYIT

Başlangıç Tarihi:
10 MAYIS 2024
Süre:
485 + 485 + 140 Saat
17400TL

ONLINE İDARİ HAKİMLİK | ERKEN KAYIT

Başlangıç Tarihi:
10 MAYIS 2024
Süre:
485 + 485 + 140 Saat
17400TL

İlginizi Çekebilecek Makaleler